CBD och de många hälsofördelarna det har

Cannabis kan man höra talas om, eller så något om lite överallt nu för tiden.
Du kan se det på nyheterna, på social media och i tidningar av olika slag, och självklart på internet. Det har gjort många människor nyfikna om de potentiella användningsområdena av plantan. Dock så må det vara så att du inte känner till att när någon talar om ordet “CBD”, så är det i direkt länk till cannabisplantan. Människor använder ofta termen CBD idag, och en hel del har aldrig hört talas om det och blir förvirrade.

Om du ännu inte känner till vad CBD är och hur det fungerar, samt dess potentiella hälsofördelar så ska jag här nedan dela det grundliga av vad du behöver veta.

Så, vad är CBD?

CBD är en cannabinoid som produceras i hampaplantan. Det är många olika varianter, också kallade “strains” på engelska, av plantan men “sativa”-sorten är mest välkänd och använd för att utvinna CBD. Det extraheras från cannabisbladen och dess blommor.

CBD olja

Människor tror ofta att alla former av cannabis gör en berusad, hög, men i verkligheten så är det THC som ger upphov till denna upplevelse, och CBD är inte samma sak som THC.
CBD är en icke-psykoaktiv substans, kemisk förening kan man säga, vilket innebär att man inte får den där euforiska känslan när det konsumeras.
Många menar dock på att när de använder CBD så upplever de en typ av naturlig berusning, men är helt nyktra, och det må vara för att man blir mer fri från låt säga kronisk smärta, eller ångest.

Hur fungerar det?

CBD som jag nämnde tidigare är en cannabinoid och den påverkar användarens endocannabinoidsystem. Det endocannabinoida systemets funktion är att upprätthålla och tillse kroppens interna miljö. Det håller förändringar under kontroll såväl som att det hjälper till med att anpassa diverse och mångtala funktioner i homeostas även vid stress och press.

En människas kropp producerar endocannabinoider av sig själv, naturligt. Medan fytocannabinoider är producerade i plantor, som CBD, och kan agera som ett tillskot för att tillgodose kroppens behov och ge en “boost” till sin egna process.

Dessa cannabinoider, som är kemiska föreningar har påvisats existera i flera delar av den mänskliga kroppen.
Detta gäller bland annat reproduktions- och matsmältningssystemen, såväl som nerv- och immunsystemet. Det tros, och bevisas i modern tid i studier ha förmågan att läka delar av kroppen, men även om de inte kan läka alla vävnader och hjälpa med exakt allt, så regulerar dem signalsubstansfunktionaliteten, vår metabolism, inflammation och mitokondriens funktion. Alla dessa är otroligt viktiga för mänsklig hälsa.

Jag tänkte ge ett par exempel på hälsofördelar som CBD kan ha här nedan:

Det fungerar som en smärtstillande, så istället för att konsumera starka syntetiska smärtstillande, som ofta har mångtala både direkta och långsiktiga hälsobekostnader, så använder många istället CBD för att minska deras smärta, i princip oavsett vilken typ av smärta det är frågan om. Den agerar som en neuromodulatur för neuronerna som är ansvariga för smärtstimulation, och därmed sensationen av smärta.

CBD är också bevisat att fungera väldigt väl för att reducera en människas nivå och upplevelse av stress. Inte nog med det utan det kan också have effekter på PTSD, vilket ofta är otroligt svårt att göra något åt för många som lider av det.
Det tillåter användaren att vara lugn utan att det har en psykotisk verkan på dem. CBD har visat på stor potential i att hjälpa soldater som vart i krig, eller andra människor som upplevt grava trauman som förändrat deras hälsa i kropp, sinne och själ.

CBD stärker också våra ben, vår skelett och leder. Det har bevisats ha en signifikant effekt på människor med brutna ben bland annat. Det hjälper benen att läka snabbare och ger dem styrka. Vanligt är att applicera CBD-kräm eller olja på och kring området för att uppleva dessa fördelar.

Sist men absolut inte minst så kan CBD användas för att hjälpa mot cancer. Cancerpatienter kan uppleva illamående och mycket smärta och mentalt och emotionellt lidande. Många cancerpatienter blir illamående och har mycket kräkningar efter att de genomgått kemoterapi, och CBD kan väldigt kraftfullt reducera symtomen av detta och andra bieffekter av kemoterapi.

CBD i Sverige

CBD går att införskaffa sig ganska enkelt idag i Sverige, särskilt online. Det finns många typer av produkter. Allt från olja till “godis”-bitar, såväl som krämer, och det finns också som E-cigaretter eller förångare. Den sistnämna är för de som vill ha snabb, direkt effekt och det man gör här är att andas in ångan av en uppvärmd, torkad hampa som man smulat ner i sin förångare. Här pratar jag inte om att inhalera rök, utan ånga, vilket är bra mycket mer hälosamt, och har en godare smak och doft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *